Bewoners van 63 woningen kregen de sleutels uitgereikt door Zayaz en JOOST

Heel veel stralende gezichten op een prachtige zomerdag. Voor vele bewoners is STEK de start van een nieuw begin. Ook voor de bewoners van de 63 woningen die Zayaz en JOOST deze week opleverden. Waar wonen op STEK voor de één een langgekoesterde wens is, is voor de ander STEK min of meer op zijn pad gekomen. Nu de bewoners de sleutel van hun woning hebben, kan het klussen beginnen. En is voor Zayaz en JOOST fase 2 gereed. Samen met fase 1 staan er inmiddels 120 woningen op STEK. En dat in een tijdsbestek van 3,5 jaar.

Op zijn plek in STEK

"Eindelijk een echt nieuw huis voor mezelf, dat heb ik nog nooit gehad in mijn leven". Na verschillende jaren in het buitenland te hebben doorgebracht is de 69-jarige Michael met STEK helemaal op zijn plek in Den Bosch. Dichtbij zijn kinderen, kleinkinderen en vrienden die ook allemaal in Den Bosch wonen. De nieuwbouwwoning die hij helemaal van begin af aan kan inrichten zoals hij het wilt. Koken op inductie, douchen met gebruik van stroom in plaats van gas, het samenwonen met gelijkgestemden. Allemaal woonwensen die voor hem uitkomen. En ook aan het delen van spullen wil hij graag actief meedoen door de potten, pannen en glazen van zijn voormalige cateringbedrijf gratis ter beschikking te stellen aan de gemeenschap. Want wonen op STEK betekent niet alleen kiezen voor de nieuwe, energiezuinige woning. Je kiest ook voor je buren en de buurt. Je woont in een gemeenschap waarin mensen elkaar kennen, hun steentje bijdragen, spullen delen en elkaar helpen als het nodig is.

Meer buiten en meer samen

Voor Ankie is wonen in STEK een langgekoesterde wens die uitkomt. "Het hele concept van STEK spreekt mij enorm aan. Samen met je buren iets van je woonomgeving maken, het duurzame karakter, echt alles. Na eerdere pogingen om een stekkie te bemachtigen is het me nu eindelijk gelukt. Ik ben zo blij, het voelt echt als een lot uit de loterij. En dat na een paar jaar met mijn 5-jarige dochtertje in de garage bij mijn ouders te hebben gewoond." Ook voor Sandra - die aan hetzelfde erf als Ankie gaat wonen – voelt STEK als een mooi lot. Ook zij had al vaker geprobeerd een woning op STEK te krijgen. Deze keer was zij wel de gelukkige. "Het voelt hier echt als thuiskomen. Gelijk een dikke hug van onze nieuwe buren die we al van de erfsessies kennen. En ik geniet nu al van het hebben van een tuin en de ruimte in huis. Wat een verademing met het appartementje waar ik en mijn twee tieners tot nu woonden. Het meer buiten kunnen leven en niet overal alleen voor te hoeven staan, daar verheug ik me erg op."

Met de kinderen moestuinieren

STEK is een hele groene woonbuurt. Op en rondom de erven vind je veel bloemen en planten. En er zijn gemeenschappelijke groenruimtes waar bewoners van STEK samen invulling aan kunnen geven. Bijvoorbeeld met een buurtakker. De zoontjes van Wesna hebben er in ieder geval al zin in. "Zo gaaf dat we hier een moestuintje kunnen maken. En dat hier heel veel plek is om buiten te spelen en nieuwe vriendjes te maken." Terwijl de een nog aan het bijkomen is van de spannende dag is, is de ander al druk aan het klussen. Zo ook Eweline en haar partner die de muren aan het sauzen zijn. "We woonden eerst met heel veel mensen in een huis van het uitzendbureau. We hadden nauwelijks privacy. Toen we dit kregen sprongen we een gat in de lucht. Mijn man is kok en we zouden hier graag met de buren een moestuin maken. We zijn heel blij.

Op naar de laatste fase

Inmiddels staan er 120 woningen op STEK. Maar STEK is nog niet af. Er volgt nog een fase 3. We hopen volgend jaar zomer de sleutels te kunnen uitreiken aan de bewoners van die woningen. Ook daar komen verplaatsbare woningen, allemaal zeer energiezuinig en grotendeels biobased. Omdat deze woningen in de fabriek van Barli in Uden worden gemaakt kunnen we ze snel op hun plek hebben. En voegen we in het komend jaar weer 80 nieuwe woningen aan de woningmarkt in Den Bosch toe. Het wachten is echter op de aansluiting van de nutsvoorzieningen.

Het belangrijkste verschil met fase één en twee is dat de woningen van fase drie permanent op deze locatie blijven staan. De woningen van fase één en twee verhuizen binnen 8 tot 15 jaar naar een andere plek in 's-Hertogenbosch. Dit is mogelijk doordat de woningen modulair - en circulair - gebouwd zijn.

STEK is een samenwerking van woningcorporaties Zayaz en JOOST, fabrikant Barli en gemeente 's-Hertogenbosch. In totaal bouwen we 200 woningen verdeeld over 12 erven. Hiervan zijn er 130 van Zayaz en 70 van JOOST.