De huur opzeggen: stap voor stap door het proces

Verhuizen doet u niet elke dag. Gelukkig maar, want u moet veel regelen voor het zover is. Het is vooral belangrijk om op tijd uw huurcontract op te zeggen.

Opzegtermijn

U kunt de huur elke dag opzeggen. De opzegtermijn is minimaal één maand. Valt de einddatum van uw huurcontract in het weekend of op een feestdag? Dan wordt deze verschoven naar de eerstvolgende werkdag.

Stappenplan

In het stappenplan hieronder leest u precies wat er moet gebeuren voordat u de woning verlaat.


Klaar om de huur op te zeggen?

Dat kan online op elke dag van de maand. Ga meteen aan de slag.

Heeft u spullen ter overname?

Komt een nieuwe kandidaat-huurder uw woning bezichtigen? Dan kunt u samen afspraken maken over het overnemen van spullen.

Wat u kunt aanbieden

Tijdens de voorinspectie bekijkt de opzichter samen met u wat u ter overname aan kunt bieden. Bijvoorbeeld vloerbedekking, gordijnen en zonwering.

Spullen die u aanbiedt, moeten veilig en in goede staat zijn. Dingen die aan de woning vastzitten, zoals sanitair en tegels, horen bij de woning en kunnen niet ter overname aangeboden worden.

Overname door Zayaz

Zayaz neemt géén spullen over. Hebben wij u toestemming gegeven voor veranderingen in uw woning, en u (schriftelijk) laten weten dat u deze na een verhuizing niet hoeft weg te halen? Dan nemen wij deze verandering wél over. Overleg dit met onze opzichter tijdens de voorinspectie.

Niet verplicht

U onderhandelt zelf met de nieuwe huurder over de prijs die u voor uw spullen wilt hebben. Gaat er tijdens de overname iets kapot? Dan betaalt u zelf de kosten. Een nieuwe huurder is nooit verplicht om spullen van u over te nemen. Neemt de nieuwe huurder niets over? Dan laat u de woning schoon, leeg en in goede staat achter.

Overnameverklaring

U krijgt van ons een overnameverklaring waarop u eventuele afspraken met de kandidaat-huurder kunt vastleggen. Teken deze verklaring pas als helemaal zeker is dat de kandidaat-huurder uw woning gaat huren. Geef ons een kopie van de overnameverklaring als u de sleutels komt inleveren. Zo weten wij wat u samen afgesproken heeft.

Geen nieuwe huurder?

Is er op de laatste dag van uw huurovereenkomst nog geen nieuwe huurder? Dan kunt u helaas geen spullen ter overname aanbieden. U moet de woning schoon en leeg achterlaten.

Opzeggen in geval van overlijden

Erfgenamen van een overleden huurder kunnen de huur van de woning opzeggen via bovenstaand stappenplan. Zodra wij de opzegging hebben verwerkt, krijgt u van ons een bevestiging. Dan plannen wij met u een afspraak voor een inspectie met onze opzichter.

Er komt veel op u af bij het overlijden van iemand in uw directe omgeving. Het is dan misschien onduidelijk wat u het beste kunt doen. Om u hierbij te helpen, hebben wij deze flyer ontwikkeld. Heeft u na het lezen hiervan nog vragen, neem dan contact met ons op. Onze collega's staan u graag te woord.

Tips als u gaat verhuizen
  • Geef uw nieuwe adres door aan instanties. Bijvoorbeeld de leverancier van uw telefoon, tv en internet.
  • Geef de meterstanden door aan uw energieleverancier en Brabant Water. Zijn er in uw woning warmtemeters geplaatst? Dan neemt de opzichter de standen op.
  • ​Geef uw adreswijziging door via post.nl. U kunt daar gratis en snel aan veel bedrijven uw nieuwe adres doorgeven. Ook kunt u de post laten doorsturen. Hier moet u wel voor betalen.