Het project De Donken is een herontwikkeling van het voormalige TGG-sportterrein (voormalig sportpark De Donken), dat ligt aan de Diepte 10. Grenzend aan de wijk De Donk en de Ploossche Plas. De gemeente ’s-Hertogenbosch en Zayaz tekenden op 12 december 2023 een samenwerkingsovereenkomst om samen te bouwen aan een groene en stedelijke woonbuurt. Daar komen zo’n 275 tot 300 woningen voor een brede doelgroep, waarvan 70 procent betaalbaar.
Wat, en voor wie, bouwen we?
Woonblok A en B
Het project bestaat uit 3 woonblokken; een mooie mix van huur- en koopappartementen. De sociale huur en middenhuur appartementen krijgen een plek in de twee gebouwen (A en B) die Zayaz ontwikkelt. Nu de gemeenteraad het sein op groen heeft gezet start Zayaz met de voorbereidingen voor het ontwerpproces. In totaal komen er 180 appartementen, verdeeld over 3 en 4 bouwlagen. Naast woningen komt er ook een buurtkamer; een plek van en voor de buurt.
Charlotte Beukeboom, bestuurder Zayaz: "We ontwerpen de gebouwen en de omgeving zó, dat ontmoeting vanzelfsprekend wordt. Denk aan een buurtkamer, gemeenschappelijk wonen en zorg & wonen – zodat jonge bewoners en mensen met meer levenservaring elkaar kunnen ontmoeten, inspireren en ondersteunen. We geloven in de kracht van verbinding. In buurten waar mensen zich thuis voelen, zich gezien weten en samen leven. Met De Donken zetten we weer een mooie stap in die richting. Ik ben trots op het team, onze partners en de gemeente die deze visie mogelijk maken. Samen bouwen we aan een plek waar je kunt zijn wie je bent en je je thuis kunt voelen."
Woonblok C
Voor de ontwikkeling van het derde en hoogste woonblok (C) gaat de gemeente op zoek naar een marktpartij.
Wat voorafging
De gefuseerde voetbalclub DBN’22 (TGG en OSC’45) is verhuisd naar een nieuw complex op sportpark Noord, het oude onderkomen van OSC’45. Hun tijdelijke complex op sportpark De Donken (het oude complex van TGG) is in de zomer van 2023 aan de gemeente opgeleverd.
Mening van de buurt ophalen
Zowel de gemeente als Zayaz, ontwikkelaar van het project, vinden het belangrijk om de buurt te betrekken bij de ontwikkeling van de plannen. Tijdens de inloopbijeenkomsten op 18 april en 23 september 2024 werden de plannen gedeeld. Rondom de gepresenteerde posters werden ervaringen, ideeën en zorgen gedeeld.
Bekijk hier de presentatie van De Donken
Naast de bijeenkomsten werd de mening uit de buurt ook via een online enquête opgehaald:
De behoefte aan woonruimte of verhuizen naar een meer passendere woning is ook in De Donk groot. Ouderen én jongeren gaven tijdens de inloopbijeenkomsten aan graag te willen verhuizen naar woningen in het nieuwe plan. Uiteraard zijn er ook vragen over betaalbaarheid en de grootte van de woningen, evenals zorgen over verkeer en de massa en hoogte van de beoogde woontoren.
Hoe nu verder?
Voorbereiding ontwerpproces
Zayaz start met de voorbereidingen voor het ontwerpproces van de eerste twee woonblokken. Deze gebouwen zijn bestemd voor sociale huur en middenhuur. Zodra de ontwerpen verder zijn uitgewerkt, worden deze gedeeld met bewoners uit de buurt en andere belanghebbenden.
Na de zomerperiode richten we een klankbordgroep op. Nadere informatie hierover volgt later.
Ontmantelen TGG-terrein
Voetbalclub TGG is in 2022 vertrokken uit De Donk. De club ging samen met OSC'45 verder onder de naam DBN'22. Na de verhuizing van de club is het clubhuis gesloopt. Naar verwachting in de tweede helft van mei wordt de rest van het terrein afgebroken en opgeruimd. De klus duurt ongeveer twee weken. Hierbij worden de kunstgrasmat, verharding, betonpalen en een reclamebord verwijderd en afgevoerd.
'Donken' als inspiratie voor plan De Donken
In het zogeheten Ruimtelijk functioneel kader (RFK) en het Beeldkwaliteitsplan De Donken legt de architect de basis voor de verdere uitwerking van de gebiedsontwikkeling. Hierin staan alle kaders en regels waaraan moet worden voldaan bij het verder vormgeven van de woonblokken en de invulling van de woonomgeving.
De architect liet zich voor de ontwikkeling van dé groen stedelijke woonbuurt van de toekomst: De Donken inspireren door 'donken'
Een donk is een natuurlijke verhoging in een verder nat of moerassig gebied, zoals een veen- of rivierenlandschap. Je zou het kunnen zien als een zandig of kleiig hoger gelegen gebied dat vroeger vaak als droge plek werd gebruikt om op te wonen of vee te houden. Donken zijn vooral bekend in Zuid-Nederland en België, bijvoorbeeld in de omgeving van de Schelde.
Verhalen uit De Donk(en)
De Donken grenst aan de bestaande wijk De Donk. Veel buurtbewoners wonen er al een groot deel van hun leven. In Verhalen uit De Donk(en) geven zij een inkijkje in hun leven.
Het verhaal van Henk en Beppie
Om een goed beeld te krijgen van het leven in deze jarenzeventigwijk spraken we met meneer en mevrouw, Henk en Beppie, van der Sluijs. Beiden zijn 76 jaar en wonen hier al sinds het begin.
Vijftig jaar geleden kregen ze de sleutel van hun nieuwbouwwoning aan de Vierde Donk. Een hoekhuis met uitzicht op het water langs de Donkse Dreef. Ze volgden familie die al in de wijk woonde. “Wij vonden hun huis zo mooi, dat wilden wij ook. En ik wilde sowieso weg uit onze flat op vijf hoog, want ik heb hoogtevrees,” vertelt Henk lachend.
Lees hier het hele verhaal van Beppie en Henk van der Sluijs: 'Een leven lang in De Donk'
Blijf op de hoogte
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van het project De Donken? Meld je dan aan voor nieuwsbrief De Donken. Dit kan via het contactformulier van de gemeente.