Sneller meer woningen verduurzamen

Nu de energieprijzen zo hoog zijn, vragen steeds meer huurders om hulp omdat ze minder energie willen verbruiken in huis. Zayaz verduurzaamt jaarlijks al honderden woningen. Maar de komende jaren wordt het tempo flink opgevoerd, en gaan we sneller meer woningen verduurzamenAls we een woning verduurzamen, bedoelen we: gevels, vloeren en/ of daken isoleren, HR++ glas en zonnepanelen aanbieden..

Dubbel zoveel woningen verduurzamen

Tot en met 2030 verduurzaamt Zayaz zo'n 6.000 woningen. Aanvankelijk zouden dit er 3.000 zijn. We proberen dus dubbel zo snel te werken. Een hele uitdaging maar we gaan ervoor! Want hierdoor kunnen we meer huurders sneller een energiezuinigere woning geven. Tegen lagere maandlasten. Want vanaf 1 januari 2023 geldt er géén huurverhoging meer voor isolerende maatregelen.

Het liefst zouden we alle woningen binnen een paar jaar aanpakken, maar dat gaat niet. We kunnen niet overal tegelijk zijn. Eerst komen buurten en woonblokken aan de beurt met gemiddeld een hoog gasverbruik en een energielabel C t/m G. Landelijk is afgesproken dat de corporaties ervoor zorgen dat alle woningen met energielabel E, F en G uiterlijk in 2028 allemaal verduurzaamd zijn. Op dit moment heeft nog 7% van onze woningen zo'n label. Dat komt neer op zo’n 1.100 woningen. We pakken tot en met 2030 dus ook bijna 5.000 woningen met energielabels C en D aan.

Wilt u weten wat het energielabel van uw woning is? Kijk op www.energielabel.nl. Goed om te weten: er zijn woningen waarvoor (nog) geen actueel energielabel beschikbaar is. In dat geval kunt u contact met ons opnemen.

Vervangen enkelglas

Enkelglas in woningen gaan we projectmatig vervangen door dubbelglas. We doen dit op verschillende manieren en momenten.

Dakisolatie

Een belangrijk deel van het verduurzamen is aanbrengen van isolatie. Denk aan isolatie van de spouwmuren en daken. En als we onder de begane grondvloer kunnen komen, dan isoleren we deze vaak mee. Vooral over dakisolatie zijn huurders vaak wat huiverig. Want gaat heel mijn dak er dan vanaf? Zoals te zien in de video hoeft dat helemaal niet. Want in de meeste gevallen kunnen we prima van buitenaf het dak isoleren.

Zonnepanelen

Als we een woning renoveren of verduurzamenAls we een woning verduurzamen, bedoelen we: gevels, vloeren en/ of daken isoleren, HR++ glas plaatsen én zonnepanelen aanbieden., hoort daar een aanbod voor zonnepanelen bij. Bewoners kunnen dan kiezen of ze hieraan mee willen doen. Voor het leggen en onderhoud van de panelen betaal je als bewoner een vaste gebruiksvergoeding. Maar met zonnepanelen bespaar je vanaf de eerste dag, en die besparing is altijd meer dan wat de gebruiksvergoeding kost.

Daar waar het kan, bieden we zonnepanelen ook 'los' aan, naast de verduurzamingsprojecten. Hiervoor krijgen jaarlijks ongeveer 1.000 huurders een aanbod.

Planning

In onze meerjarenplanning staat wanneer welk complex aan de beurt is. Maar die planning is verre van definitief. We zijn namelijk afhankelijk van verschillende externe factoren: van aannemers en leveranciers tot vergunningen en beschikbaarheid van materialen.

Veel huurders willen weten wanneer hun woning aan de beurt is voor verduurzaming. Maar als we een planning afgeven, willen we die ook kunnen waarmaken. Uit ervaring weten we: niets is zo vervelend als verwachtingen wekken die je niet kunt waarmaken. Daarom wordt onze meerjarenplanning op dit moment niet gepubliceerd.

Tegelijkertijd willen we zo transparant mogelijk zijn. Daarom gaan we inzichtelijk maken welke woningen bij ons in beeld zijn voor verduurzaming in 2023, 2024 en 2025. Drie jaar vooruitkijken dus. Hier wordt momenteel aan gewerkt, we verwachten begin 2023 meer te kunnen vertellen. Overigens zal ook die planning onder voorbehoud zijn. Algemeen blijft gelden: zodra uw woning écht aan de beurt is, krijgt u hierover een brief van ons.

Afspraken passend bij het Bossche Duurzaamheidsakkoord

Inmiddels hebben al onze woningen samen gemiddeld een energielabel C. We werken toe naar een gemiddeld energielabel B of beter. Dit past ook in de afspraken die we met de andere Bossche corporaties en de gemeente 's-Hertogenbosch hebben gemaakt in het Stedelijk Duurzaamheidsakkoord.

Sinds de start van dit akkoord in 2018 heeft Zayaz 1.359 woningen energiezuiniger gemaakt; gemiddeld 334 per jaar. Zoals gezegd, gaat dit tempo de komende jaren fors omhoog.

Het Bossche duurzaamheidsakkoord in beeld