Veilig wonen
Wij vinden het belangrijk dat onze huurders veilig in hun woning kunnen wonen. Wij geven u daarom graag advies over bijvoorbeeld schimmel, legionella en asbest. Maar ook over hoe u inbraak kunt voorkomen.
Inbraak voorkomen
Niemand wil inbrekers in huis. Gelukkig kunt u zelf veel doen om inbraak te voorkomen! We geven u enkele tips.
- Zorg dat uw woning er bewoond uitziet, ook als u er niet bent. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende verlichting.
- Gaat u op vakantie of een dagje weg? Laat het uw buren weten.
- Sluit alles goed af. Repareer kapotte sloten zo snel mogelijk;
- Laat uw sleutels niet aan de binnenzijde van uw sloten hangen;
- Berg waardevolle spullen op als u niet thuis bent;
- Ruim ladders en andere "klim"voorwerpen op;
- Zet niet op social media dat u op vakantie bent.
Meer tips vindt u op de website van de politie.
Advies over woning beveiligen
Wilt u een gratis en onafhankelijk advies bij u thuis? Meld u zich dan bij de gemeente via (073) 615 53 33 of veiligheid@s-hertogenbosch.nl.
Schimmel
Te veel vocht in huis kan schimmel veroorzaken. Het kan op muren en deuren terechtkomen, uw woning kan muf ruiken en behang kan losraken. U kunt helpen schimmel te voorkomen. Bijvoorbeeld door uw woning goed te verwarmen én goed te ventileren.
Benieuwd wat u kunt doen én hoe Zayaz kan helpen als u problemen ervaart met schimmel? Bekijk onderstaande video:
We maken lucht vochtig door bijvoorbeeld te ademen, te douchen, te koken en te wassen. Te veel vocht kan schimmels veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat we de vochtige binnenlucht vervangen door schone buitenlucht. Dit doet u door te ventileren.
Ventileren is géén energieverspilling. Het is gezonder en voordeliger om te ventileren en te verwarmen, dan niet te ventileren. Want als u niet ventileert, blijft de lucht in huis vochtig. Het kost meer energie om vochtige lucht te verwarmen, dan droge lucht. Als u goed ventileert, hoeft u dus minder te stoken.
Zo ventileert u het beste:
- Ventileer altijd, vooral op het moment dat u in een ruimte aanwezig bent.
- Zorg er wel voor dat ruimtes in huis niet té koud worden (minimaal 15 graden).
- Heeft u ventilatieroosters? Zet deze standaard open.
- Heeft u mechanische ventilatie? Zet deze standaard aan op de laagste stand. Zet op de hoogste stand tijdens het wassen, koken of douchen. Doe dit tot minimaal een half uur na het koken, wassen en douchen.
- Zet tijdens het koken altijd de afzuigkap aan.
- Zet tijdens het douchen het ventilatiesysteem op de hoogste stand.
- Zet 's nachts een rooster of raampje open in je slaapkamer. Want in je slaap verlies je per persoon wel een halve liter vocht.
- Zet, na het opstaan, uw slaapkamerraam minimaal 10 minuten helemaal open. Zet ook in andere vertrekken in uw woning even een raam open.
- Heeft u veel mensen op bezoek, zoals bij een feestje? Ventileer dan extra.
Nog een paar tips om vocht en schimmel te voorkomen:
- Douche ongeveer 5 minuten per persoon.
- Droog na het douchen de wandtegels met bijvoorbeeld een wisser of handdoek. Maak ook de vloer goed droog.
- Doe de deur tijdens het douchen dicht, dit voorkomt dat het vocht naar de overloop en slaapkamers ontsnapt. Zet de deur een half uur na het douchen open.
- Droog wasgoed bij voorkeur buiten of in een apart geventileerde ruimte.
- Houd de deksel op de pan en kook kort als u veel water gebruikt.
- Zet meubels een stukje van de muur af.
Klachten?
Een kleine schimmelplek (niet groter dan A4-formaat) kunt u zelf schoonmaken, bijvoorbeeld met een anti-schimmel spray. Een stuk goedkoper en net zo effectief: gebruik soda en lauw water. Laat goed drogen, en herhaal indien nodig. Is de muur schoon? Verf deze dan met een schimmelwerende verf (te koop bij elke bouwmarkt).
Heeft u last van grotere plekken (groter dan A4-formaat) en/of blijven de schimmel terugkomen? Meld het dan bij ons! Samen met u kijken we hoe we het probleem kunnen verhelpen. Neem hiervoor contact op met onze Klantenservice.
Legionella
Legionella is een bacterie die in kleine hoeveelheden voorkomt in ons drinkwater. Legionella is in principe niet gevaarlijk. Toch kunt u er in bepaalde situaties ziek van worden.Legionella wordt gevaarlijk als de bacterie zich vermenigvuldigt. Dit gebeurt als water lange tijd stilstaat, of als de temperatuur tussen de 25 en 45 °C ligt. Iemand kan geïnfecteerd raken als de bacterie wordt ingeademd via druppels waternevel. De besmetting met legionella gebeurt altijd via de longen. Het is dus niet gevaarlijk om besmet water te drinken.
Ziek worden
Slechts een deel van de mensen die besmet raken, wordt daadwerkelijk ziek. Dit zijn vaak mensen met een verminderde weerstand.
Symptomen
Een besmetting met legionella is te herkennen aan opkomende hoofdpijn, spierpijn, gebrek aan eetlust en een ziek gevoel, gevolgd door een longontsteking met koorts boven de 39°C. De ziekte is te behandelen met antibiotica. Het is wel belangrijk dat u op tijd aan de bel trekt.
Zo voorkomt u besmetting:
- Bent u langer dan een week niet thuis? Laat dan bij terugkomst het koude en warme water een minuut stromen voordat u gaat douchen. Daarbij kunt u de douchekop het beste onderdompelen in een emmer water, dit vermindert de kans op waternevel.
- Stel de temperatuur van het water in uw warmwatertoestel af op minimaal 60°C. Boven de 60°C gaat de bacterie namelijk dood.
Wat wij doen om besmetting te voorkomen:
Wij laten onze complexen regelmatig testen op besmetting door adviesbureau Hydroscope. Is uw woning besmet? Dan onderzoeken wij wat de oorzaak is en lossen wij dit op. Daarna reinigen we de waterinstallatie.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie over legionella op de website van de Rijksoverheid.
Asbest
Asbest. Veel mensen schrikken als ze over asbest horen. Soms is dat terecht, asbest kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Maar dat hoeft niet. Graag vertellen we u hier wat meer over.
Zit er asbest in mijn woning?
Asbest komt vooral voor bij woningen die gebouwd zijn tussen 1945 en 1993. Het leek toen een geweldig bouwmateriaal. Pas later bleek dat asbest gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid van mensen als er asbestdeeltjes vrijkomen. Het inademen van losgekomen asbestvezels kan kanker veroorzaken. Daarom is het gebruik van het materiaal sinds 1994 verboden.
Waar in mijn woning kan asbest zitten?
Asbest zit meestal vast in ander materiaal, ook wel asbesthoudend materiaal genoemd. Bijvoorbeeld in de lijmlaag onder de vloer of achter de plint in uw keuken. Zolang asbesthoudende materialen niet kapot zijn, komen er geen schadelijke deeltjes vrij en is het niet gevaarlijk. Daarom geldt: boor, schuur, hak of zaag niet in asbesthoudend materiaal.
Asbestinventarisatie
Vermoeden wij dat er asbest in uw woning zit én is er een kans dat het onderdeel waar asbest in zit, beschadigd raakt, bijvoorbeeld bij onderhoudswerkzaamheden? Dan nemen wij geen risico en laten wij altijd een asbestinventarisatie uitvoeren. Dit gebeurt door een specialistisch bedrijf. Is er inderdaad asbest aanwezig? Dan laten wij dat door de specialist verwijderen.
Wat betekent asbest voor het geplande onderhoud?
Het uitvoeren van een asbestinventarisatie – en het verwijderen ervan – kost tijd. Hierdoor kan de werkplanning opschuiven. Het is goed om daar vooraf rekening mee te houden. Pas nadat alle asbest verwijderd is, kunnen we met de echte werkzaamheden beginnen.
Zelf klussen in uw woning
Gaat u iets veranderen in uw woning en twijfelt u of er asbest aanwezig is? Neem dan altijd contact met ons op voordat u aan de slag gaat. Asbest is namelijk niet altijd zichtbaar. Het kan ook verwerkt zijn in een ander materiaal, bijvoorbeeld beton. Verwijder asbesthoudende materialen daarom nooit zelf, maar schakel Zayaz in. Wij staan u graag bij met advies. In deze afbeelding ziet u waar regelmatig asbest in woningen voorkomt.
Wilt u meer informatie?
Neem gerust contact met ons op via telefoonnummer 073-6482400. Via e-mail bereikt u ons op klantenservice@zayaz.nl.
Waterschade voorkomen
Een lekkage is altijd vervelend. Het opruimen en repareren na waterschade kost veel tijd en geld. Gebruik daarom onze tips om schade te voorkomen.
- Controleer regelmatig de kitnaden in de keuken en de badkamer. En houd deze goed schoon. Is er iets mis? Meld het bij ons!
- Pas op met chemische ontstoppers. Sommige zijn zo agressief dat ze lekkages kunnen veroorzaken.
- Maak regelmatig het filter van uw wasmachine en vaatwasser schoon.
- Plaats een lekbak onder de wasmachine.
- Laat de verwarming bij temperaturen onder nul dus altijd een beetje aan staan. Zo voorkomt u dat leidingen bevriezen.
- Verwijder na het vullen van een cv-ketel altijd de slang en draai de kraan dicht.
Zorg voor een goede inboedelverzekering
In veel gevallen bent u als bewoner namelijk zelf aansprakelijk voor de gevolgschade na een lekkage.
Brandveiligheid
Wat kunt u doen om uw woning brandveiliger te maken? En wat moet u doen in geval van brand? Wij geven u graag een aantal tips. Lees meer in de folder van de brandweer.
Achterpaden
Veel woningen die wij verhuren, grenzen aan een achterpad. Handig, want dan kunt u bijvoorbeeld met een fiets of kinderwagen via de achterdeur naar binnen. Voor de veiligheid is het wel belangrijk dat bewoners deze achterpaden netjes en begaanbaar houden.
Houd het achterpad veilig
Alle achterpaden bij onze huurwoningen zijn eigendom van Zayaz. Dus als u een woning bij ons huurt met een achterpad, huurt u ook het stukje achterpad dat aansluit op uw woning. Bewoners zorgen er met elkaar voor dat het pad veilig blijft. Want een achterpad kan in een noodgeval ook een vluchtweg zijn.
Afspraken als u uw achterpad veiliger wilt maken
Samen met de gemeente en BrabantWonen maakten wij afspraken die kunnen helpen als u uw achterpad veiliger wilt maken. Dankzij deze afspraken is het voor bewoners makkelijker om hiervoor initiatief te nemen. U kunt hiervoor eventueel een financiële bijdrage krijgen.
Overleg eerst met uw buren
Voordat er iets aan uw achterpad kan worden gedaan, is het belangrijk dat u onderzoekt of er draagvlak is in de buurt. U moet hiervoor zelf het initiatief nemen. Uiteraard helpen wij hier graag bij.
Willen de buren meedoen? Dan krijgt u (via uw verhuurder, bijvoorbeeld Zayaz) meer informatie over de mogelijkheden, en de eventuele financiële bijdrage die beschikbaar is. Samen maakt u afspraken over het vervolg.
Meer weten?
Camera's voor uw veiligheid
Steeds meer bewoners beveiligen hun bezittingen en woonerf door gebruik van camera's. Het is niet verboden om een camera voor de beveiliging van uw eigendom in te zetten. Wel zijn hier wat regels aan verbonden.
- Wanneer de camera beelden opneemt, moeten bedrijven/particulieren kenbaar maken dat er camera's hangen. Bijvoorbeeld door een sticker of bordje bij de toegangsdeur.
- Daarnaast mogen de opgeslagen beelden maximaal 28 dagen bewaard worden en mogen voor derden niet bereikbaar zijn.
- Uw camera mag alleen opnamen maken van uw eigendom en in principe niet van de openbare weg.Maar als u bijvoorbeeld uw carport in beeld heeft en daarbij is het onvermijdelijk een deel van de stoep in beeld te hebben, is dit wel toegestaan. Enige overlap is soms onvermijdelijk.
Op de site van de Autoriteit persoonsgegevens staan alle regels rondom het gebruik van camera's op openbare plekken.
Wat is 'Camera in Beeld'?
Camera in Beeld is een politiesysteem, die alle (particuliere en overheids-)camera's op een kaart weergeeft. Zo heeft de politie overzicht van welke camera's waar hangen en waar zij opnames van maken. Mocht er bijvoorbeeld een inbraak zijn gepleegd in uw wijk, kijkt de politie in het systeem waar er camera's hangen waar mogelijk iets op te zien is en neemt vervolgens contact op met de eigenaar van die camera's. De politie kijkt dus niet live mee met de beelden. Lees meer of meld je aan via dit inschrijfformulier.