Slim besparen op uw energieverbruik
Veel mensen maken zich zorgen over de stijgende energieprijzen. Energie besparen kan soms al heel makkelijk. Alle kleine beetjes helpen op dit moment. We geven u wat tips.
- Heeft uw huis een cv-ketel? Zet de thermostaat 1 uur voor het slapen gaan terug naar 15 graden. Dit kunt u ook doen als u langere tijd van huis weg bent. Als u dan opstaat of terugkomt dan verwarmt uw huis snel op zodra u de thermostaat naar 18 of 19 graden draait. Woont u in een gasloze nieuwbouwwoning? Dan kunt u de verwarming het beste constant op dezelfde temperatuur houden.
- Verwarm de slaapkamer niet of zo minimaal mogelijk. Met een kruik warmt u het bed lekker op.
- Laat in de winter zo min mogelijk warme lucht ontsnappen door binnendeuren dicht te houden en 's avonds de gordijnen te sluiten. Doe de gordijnen overdag juist open, zodat de zon de ruimten kan opwarmen. Houd ventilatieroosters ook open zodat er nog wel frisse lucht naar binnen kan, zodat schimmel geen kans krijgt.
- Plaats tochtstrips in deuren en ramen. En vergeet niet een tochtborstel op de brievenbus. Want de voordeur brengt de meeste kou naar binnen. Het is slim om vooraf te kijken waar de naden en kieren zijn. Controleer de kozijnen van alle ramen en deuren. Vergeet niet de aansluiting van de kozijnen naar de gevel te bekijken. Vaak zitten er kieren in de meterkast, bij het kruipluik en de leidingen, de brievenbus en buitendeuren.
- Plak radiatorfolie achter de radiator als deze voor een buitenmuur is geplaatst. Hierdoor gaat de warmte de kamer in en verdwijnt niet in de muur. De cv-ketel hoeft dan minder hard te stoken. U plakt het folie tegen de achterkant van uw radiator óf op de muur pal achter de radiator. U moet dan wel zelf de radiatoren weghalen en terughangen, en na afloop de cv-ketel bijvullen.
- Geef de radiatoren de ruimte om hun warmte kwijt te kunnen. Plaats dus geen bank of lange gordijnen voor de radiatoren!
- Zorg voor voldoende ventilatie de hele dag en nacht door. Vooral een goed geïsoleerd huis moet regelmatig geventileerd worden. Vocht en schadelijke stoffen, zoals rook en fijnstof blijven anders in huis hangen. Dat is slecht voor uw gezondheid én de energierekening: een vochtig huis opwarmen kost veel meer energie dan koude lucht opwarmen.
- Heeft u mechanische ventilatie? Laat die altijd aan staan! Zet 'm op de hoogste stand tijdens het douchen en laat minimaal 15 minuten na afloop aanstaan.
- Ventileer extra tijdens het douchen, koken en als u een condenswasdroger gebruikt. Haal na het douchen het vocht weg met een trekker, en zet een raam open. Zo houdt u de lucht in huis fris.
- Doe tijdens het koken het deksel op de pannen én de afzuigkap aan (als u er één heeft). En droog de vloer na het dweilen.
- Zet elke dag minimaal een kwartier (of wat langer als u bezoek heeft gehad) een of meer ramen open. Let op: een kwartiertje is vaak voldoende, zeker als het buiten koud is!
- Zet apparaten uit als u er niet mee bezig bent! Veel apparaten verbruiken ook energie als u ze niet gebruikt of op stand-by laat staan. Denk bijvoorbeeld aan de Mediabox XL van Ziggo! De belangrijkste sluipverbruikers zijn computer met randapparatuur, tv en dvd audioapparatuur en het koffiezetapparaat. Gebruik bij deze apparaten altijd de UIT-knop, of een contactdoos met een aan/uit schakelaar.
- Laat geen stekkers van apparaten als opladers, elektrische tandenborstels en kruimeldieven in het stopcontact zitten. Er is altijd sprake van sluipstroom en de kans op schade is groter, bijvoorbeeld bij kortsluiting.
- Let op energielabels en keurmerken van apparaten. Ze geven het energieverbruik aan. Hoe hoger en groener het label, hoe zuiniger het apparaat. Koop alleen witgoed (wasmachine, koelkast) met energielabel A of hoger.
- Moderne wasmiddelen wassen normaal vervuild wasgoed prima schoon bij 40 graden. Dit scheelt de helft aan energie in vergelijking met wassen op 60 graden. Was altijd een volle trommel; dat scheelt in energie én water.
- Draai alleen een was met een volle trommel.
- Wasdrogers zijn energieverslinders. Ze verbruiken gemiddeld 400 kWh uur aan elektriciteit. Gebruik de droger alleen als deze echt nodig is en hang uw wasgoed buiten aan de waslijn. Een gasgestookte wasdroger en een warmtepompdroger zijn zuiniger.
- Laat de kraan niet onnodig stromen tijdens het tandenpoetsen, scheren, etc. En neem liever een douche dan een bad. Bij kort douchen wordt namelijk 40 tot 70 liter minder water gebruikt dan bij een bad nemen.
- Spaar afwas op. Een grote afwas met de hand kost veel minder water dan 3 kleine.
- Heeft u een tuin? Kies voor een regenton. Zo bespaart u kostbaar drinkwater! Hier leest u waar u rekening mee moet houden bij het plaatsen van een regenton. Let op: de gemeente 's-Hertogenbosch heeft jaarlijks een kortingsactie voor regentonnen!
Meer informatie
Veel van bovenstaande tips komen van www.milieucentraal.nl. Op deze website vindt u nog veel meer informatie over energie besparen, afval scheiden etc. Heeft u nog vragen? Of komt u door de stijgende energieprijzen in de problemen met het betalen van de huur? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Wij denken graag mee over een oplossing.
Wat Zayaz doet
De Bossche corporaties werken hard aan het verduurzamen (en daarmee ook isoleren) van woningen. Dat kan natuurlijk niet in één keer. Daarom komen de woningen met de slechtste energielabels (lager dan D) als eerst aan de beurt.
Zayaz pakt elk jaar minimaal zo'n 400 tot 500 woningen aan. Tijdens zo'n verduurzamingsproject bieden we huurders standaard ook zonnepanelen aan. Daarnaast krijgen al onze woningen met een geschikt dak een aanbod voor zonnepanelen. We streven ernaar dat alle huurders van deze woningen uiterlijk eind 2023 een aanbod hebben gehad. In 2022 krijgen naar verwachting zo'n 1500 huurders een aanbod van ons.